Honden en vuurwerk

Honden en vuurwerk

Vuurwerk en de ermee gepaard gaande knallen en flitsen zijn voor veel honden angstaanjagend. In paniek lopen ze weg met alle gevolgen vandien: verloren gelopen of gewonde dieren.

Hier enkele tips:

 • Je kan je hond ruim op voorhand laten wennen aan het geluid van vuurwerk aan de hand van geluidsfragmenten. Hierbij kan je je door ons laten begeleiden.
 • Laat je hond ruim op voorhand uit. Hou hem aan de leiband om te vermijden dat hij wegloopt als er iemand al vroeger vuurwerk zou afsteken.
 • Creëer een veilige omgeving en blijf bij je hond.- Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.-  Scherm je hond zoveel mogelijk af van de knallen en flitsen. Laat indien mogelijk de rolluiken naar beneden en sluit de gordijnen. Doe het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen en zet de radio of televisie zachtjes op.

  –  Zorg dat je huisdier niet bij de buitendeuren kan komen. Als iemand onverwachts binnenkomt, kan het in paniek naar buiten lopen.

  –  Probeer je hond af te leiden door te spelen zodat hij/zij het vuurwerk met iets positiefs associeert.

  –  Geef je hond de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor je huisdier is dit op dat moment een veilige plaats. Als hij/zij zelf geen veilige plek kan vinden, kan je er eentje voor hem/haar maken. Kies hiervoor een kleine kamer of een rustige plek zo ver mogelijk van ramen en deuren vandaan.
  –  Beloon je hond als hij/zij  gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken.

 • Zorg dat je zelf niet schrikt. Negeer het vuurwerk en verander je gedrag niet zodat je de angst van het dier niet bevestigt.
 • Behandel je hond niet anders dan je gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
 • Als je hond in paniek raakt, aai je hem best niet. Hij kan dit immers beschouwen als een beloning. Als hij zelf fysiek contact zoekt, mag je hem wel vasthouden en eventueel rustig masseren.
 • Controleer je tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.
 • Als je huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.