Een kleine blik geworpen op designer dogs

Een kleine blik geworpen op designer dogs

Her en der verschijnen er (ogenschijnlijke) nieuwe hondenrassen ten tonele. Misschien loopt er in jouw buurt wel een Labradoodle rond of heeft je collega het voortdurend over zijn Goldendoodle die bijna geboren gaat worden…
Wat zijn designer honden nu eigenlijk?
Een designer dog is een hond die gekweekt is uit 2 zuivere rassen. Elk van deze rassen heeft zijn eigen kenmerken en karakteristieken. Door ze samen te voegen krijg je een mix van de kenmerken van beide rassen. Omdat het kruisingen zijn, hebben deze pups geen consistente en voorspelbare eigenschappen.
We geven hier een aantal “nieuwe rassen” mee.

 1. PUGGLE
  Een Puggle is een kruising van een Mopshond (Pug) en een Beagle. Dit hondje laat zich voorstaan door zijn eigenwijze persoonlijkheid en schattige uiterlijk. Immers ze hebben de grote, ronde ogen, de gekrulde staart en de rimpels van het Mopshondje. Ze zijn ook iets langer van lijf dan een Beagle en hebben ook een iet of wat slankere en langere snuit.
  Het zijn vrolijke, levendige hondjes met een lief en speels karakter. Ze zijn geschikte speelkameraadjes voor kinderen, honden en andere huisdieren. Je voedt ze het beste op met beloningen, eerlijkheid en geduld.
 2. COCKAPOO
  De Cockapoo is een mix van een Cocker Spaniel en een Poedel (meestal Dwergpoedel). Het is een kleine stevige hond en wint aan terrein als gezelschapsdier. Het is een schattig hondje met de persoonlijkheid van een gekke clown. Het zijn trouwe, intelligente en zeer aanhankelijke hondjes. Hij kan over het algemeen goed samenleven met kinderen en andere dieren.
  Deze honden zijn een goede keuze voor mensen met allergieën omdat ze weinig huidschilfers en haren produceren.
 3. LABRADOODLE
  De Labradoodle is waarschijnlijk de meest bekende kruising van 2 rassen, nl. tussen een Labrador Retriever en een Poedel.
  De Australische Labradoodle is onder ander speciaal gefokt voor mensen met een allergie voor honden, voornamelijk omdat deze niet verhaart. Een labradoodle komt voor in verschillende kleurvariëteiten. Ook het uitzicht van de vacht kan sterk verschillen; sommige labradoodles hebben bijvoorbeeld krullen, terwijl anderen lange sluikharen hebben of zelfs kortharig zijn.
  Het zijn honden met een vrolijk karakter en ze willen hun baasje heel erg behagen. Ze kunnen de emoties van hun baas heel goed aanvoelen waardoor ze dan weer erg geschikt zijn om als therapiehond ingezet te worden.
 4. GOLDENDOODLE
  Zoals je waarschijnlijk al kan afleiden uit de naam, is een Goldendoodle een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Ook dit ras is oorspronkelijk gekweekt om honden te krijgen die weinig tot geen haar verliezen, waardoor mensen met een allergie ook een hond in huis kunnen halen. Het zijn intelligente, gehoorzame en sociale familiehonden.
  Qua karakter lijken ze heel erg op een Labradoodle.
 5. MALTIPOO
  De Maltipoo is een kruising tussen een Malteser en een Poedel. Het zijn populaire metgezellen en in de richting van therapiehonden geëvolueerd.
  Een Maltipoo is goed geproportioneerd, sportief en heeft een vrolijke en levendige expressie. Ze zijn actief, wendbaar en alert en hebben een lief en aanhankelijk karakter. Als je een goede waakhond zoekt, dan ben je bij dit hondje aan het verkeerde adres. Ze kunnen de neiging hebben om koppig te zijn maar ze reageren niet goed op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Met beloningen, geduld, consequent handelen en eerlijkheid kom je het verste met een Maltipoo.
 6. JUG
  We hebben al de Puggle gehad, een kruising tussen een Mopshond en een Beagle, maar er is ook nog een kruising tussen een Jack Russell en een Mopshond: de Jug.
  In het karakter van deze hond ligt dus ook een mix van het karakter van een Jack Russell en een Mopshond besloten. Het is een klein moedig hondje dat heel wat beweging nodig heeft. De kans dat het een goede jager is, is vrij groot.
  Een Jug heeft vaak de kleine oren en de krullende staart van een Mopshond en een kortere snuit dan een Jack Russell. Het karakter van een Jug is meestal levendig, intelligent en sociaal.
 7. CAVACHON
  De Cavachon is kruising tussen een Cavalier King Charles en een Bichon Frise. Deze mix is hoe dan ook een garantie voor een kleine, super schattige hond die je voortdurend schijnt uit te nodigen om hem te knuffelen. De Cavachon is een energiek en aanhankelijk hondje dat heel geschikt is om samen in een huishouden met kinderen te leven. Hij verliest weinig haar en is daardoor een uitstekende keuze voor mensen die een allergie hebben. Ofschoon hij maar klein van gestalte is, heeft hij toch wel nood aan voldoende beweging. Zijn vacht vergt wel enige verzorging zoals het regelmatig borstelen, wassen en knippen.
 8. CHIWEENIE
  Een Chiweenie is een kleine mix tussen een Chihuahua en een Teckel. Qua gestalte is hij lang en klein. Meestal hebben ze grote vleermuis-achtige oren zoals die van een Chihuahua en een iet of wat gekrulde staart.
  Het is een vriendelijk en lief hondje, de ultieme schoothond. Maar vergis je niet, ook als waakhond heeft hij zijn kwaliteiten. Hij zal je al snel laten weten als iemand je huis nadert.
  Het zijn hondjes die heel geschikt zijn om in een huishouden te leven met enkel één of twee volwassenen ofwel een gezin met oudere kinderen. Ook bij mensen die op pensioen zijn voelt hij zich thuis. Het is niet de beste keuze voor een druk huishouden met jonge kinderen omdat hij nogal geïrriteerd kan geraken door geluid.
  Het zijn ook hondjes waarvan geweten is dat ze  niet goed overeenkomen met andere huisdieren.  Het is dus best om daar rekening mee te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.